Пътищата се поддържат по-добре от Търговския регистър, смята Борисов

Премиерът смята, че надзорът над регистрира в България не е добър и това е проблемът

Пътищата се поддържат по-добре от Търговския регистър, смята Борисов
672 ~ 2 мин. четене
Премиерът Бойко Борисов разкритикува начина, по който се поддържа Търговския регистър, като посочи като проблем „калпавите дискове“, които се купуват и използват в сървърите на Регистъра. Той също така даде пример със строежа на пътища в България, при които, според него, няма такива проблеми, защото има надзор.

Той даде и мнение по идеята за създаване на единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър ще трябва да прави копие на своята информация. Борисов обясни, че така на практика ще се направи един склад, в който да отива информацията от всеки регистър.

„Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес“, каза Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет.

Самата идея за единно държавно хранилище бе представена от вицепремиера Томислав Дончев.

„Кризата е голяма, но това е само един от регистрите, които има в държавата. От понеделник Държавна агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи. До края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче – по нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно, и това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията“, каза Дончев.

И допълни, че сривът показвал "колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление".

"И съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", каза Дончев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg