10 любопитни факта за яйцето

То е един от най-универсалните продукти

10 любопитни факта за яйцето

Снимка: Стоян Йотов

Яйцето е обявено за един от най-универсалните продукти. То се приема сварено, пържено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта. 

Освен че е универсален продукт, яйцето е и много полезно за консумация, но и за външно приложение в маските ни за лице и коса. Съдържа етерични протеини и е свързващо вещество в много рецепти. 

Вижте 10 любопитни факта за яйцата, които може би не знаете:

- Жълтъците съдържат В-комплекс, който е много полезен за мозъчните ни клетки.

- Яйцата се проверяват за дефекти чрез поставяне на ярка светлина. Това се нарича просветляване.

- Може да разберете дали едно яйце е добре сварено, като го завъртите. Ако се върти, без колебание, то е твърдо сварено.

- Белтъците показват дали яйцето е прясно. Ако при пържене белтъкът остане наситено бял, значи е по- старо.

- Яйцата помагат при махмурлук и премахват токсините.

- Съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор.

- Китай произвежда 40% от яйцата в света.

- Цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките.

- Яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна.

- Една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година. 

Коментари: 0