Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС

Европа не може да се справи с мигрантите, води опасна политика, заяви Виктор Орбан

Люксембург: Унгария трябва да бъде изключена от ЕС

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн настоя Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради пренебрегването на ценностите, характерни за Общността, предава Deutsche Welle.

„Тези държави – като Унгария например, която строи ограда срещу бягащите от война, възпира свободата на пресата и независимостта на съдилищата, трябва да бъдат временно или в краен случай завинаги изключени от ЕС“, категоричен бе външният министър на Люксембург.

Аселборн отправи остра критика към премиера Виктор Орбан, коментирайки, че в Унгария към бежанците се отнасят по-зле, отколкото ако те бяха диви зверове. „Стената, която Унгария строи, за да сдържа мигрантите, става все по-дълга, по-висока и по-опасна. Властите не са далеч от това да заповядат да се стреля по бежанците“, подчерта бе люксембургският политик.

В същото време унгарският премиер Виктор Орбан за пореден път разкритикува политиката на ЕС спрямо мигрантите.

Европа трябва да се събуди, защото мигрантската криза няма да се реши сама от себе си. Необходими са алтернативи – смислени дебати и обединена Европа“, заяви Орбан в обръщение пред парламента в Будапеща.

Той остро разкритикува мигрантската политика на ЕС и заяви, че издигането на ограда от унгарските власти по сръбската и хърватската граница, за да се спрат мигрантите, е най-голямото доказателство за неспособността на Брюксел.

Унгарският премиер се обяви мигрантската криза да се решава на национално ниво. Според него очакваният успех по време на референдума на 2 октомври само ще увеличи съпротивата на страната срещу каквото и да било квотно разпределение на мигрантите.

Орбан заяви, че по време на неформалната среща на ЕС в Братислава от 16 септември ще „говори срещу опасната европейска мигрантска политика, която трябва да бъде заменена от политиката на самоотбрана и демонстрация на сила“.

Унгарският министър-председател пристига на посещение в България, където заедно с домакина Бойко Борисов и сръбския премиер Александър Вучич ще инспектират морската и сухоземната част на българо-турската граница.       

Коментари: 0