Ще бъде ли сменена Ирина Бокова в битката за ООН?

Всичко е в ръцете на Бойко Борисов и правителството

Ще бъде ли сменена Ирина Бокова в битката за ООН?

Въпросът за евентуална втора българска номинация за генерален секретар на ООН до момента не присъства в публикувания дневен ред на правителственото заседание, което ще се проведе днес.

Твърденията, че българското правителство обмисля смяната на настоящия кандидат Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева, или тя да бъде издигната като втора кандидатура, са тема на български и световни медии от няколко дни.

В неделя от Кремъл заявиха, че германският канцлер Меркел е лобирала десен кандидат да оглави ООН. Вчера темата е била обсъдена от руския външен министър Сергей Лавров с българския посланик в Русия Бойко Коцев. До този момент обаче, нито премиерът Бойко Борисов, нито някой от министрите, е потвърдил официално, че се готви подобно правителствено решение.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че това решението зависи от премиера Борисов, но тя лично не знае да се подготвя подобна точка в дневния ред на заседанието на кабинета. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък намекна, че в следващите дни може да се очакват новини по темата, но в каква посока ще бъдат те, зависи от правителството.     

Коментари: 0