Магистралата „Русе – Велико Търново“ може да е готова до 2022 г.

Срокът е реалистичен за изграждане на отсечката, смята председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов

Магистралата „Русе – Велико Търново“ може да е готова до 2022 г.

Напълно изпълним е срокът до 2021-2022 г. магистралата „Русе-Велико Търново“ да бъде готова. Това заяви инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в студиото на БНТ. По неговите думи от днес започва общественото обсъждане на проекта за изграждането на магистралата. Срещите ще се състоят в 10 общини и ще присъстват граждани на населените места, през които ще преминава трасето на магистралата.

"Надяваме се през януари 2018 г. да имаме положително решение на Висшия експертен съвет по околната среда и водите, за да можем през новата година да стартираме процедурите по избор на инженери, изпълнител и надзор", коментира Атанасов.

„За нас е важно да стартираме тази отсечка, за да може тази гробница в участъка „Русе–Бяла“ да приключи“, каза инж. Дончо Атанасов. „Разбира се, това може да се случи при осигурен финансов ресурс, оценен на минимум 2 млрд. лв.“, добави още председателят на АПИ. От Агенцията се надяват средствата да се съберат след въвеждането на ТОЛ системата за таксуване на тежкотоварни автомобили.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ са предложили три трасета за бъдещата магистрала, а експертите препоръчват комбиниран вариант от първите два – от Мартен през Бяла до Дебелец, тъй като той би бил най-щадящ за околната среда. 

Коментари: 0