Македония подписа протокола за присъединяване към НАТО

Външният министър Никола Димитров благодари на България

Македония подписа протокола за присъединяване към НАТО

Снимка: БТА

Посланиците на 29-те страни членки подписаха протокола за присъединяване на Македония към НАТО в централата на организацията в Брюксел, предадоха световните медии. 

Церемонията бе открита от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че това е исторически момент за страната. "Зоран Заев и Алексис Ципрас показаха голяма смелост с постигането на Преспанския договор, който допринесе за стабилността и сигурността на региона. Очакваме да продължите реформите, нужни и за членство в ЕС", отбеляза главният секретар на НАТО. 

"Това беше дълъг път, който започнахме преди много години. Скоро, с влизането в сила на конституционните изменения, Македония ще стане Северна Македония и ще изпълни стратегическата цел - членството в НАТО. Това е резултат от работата на много поколения", заяви външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров.

Той благодари и на българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа, както и за Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока. "За Македония НАТО е семейство, което прави света по-мирен и по-добър", каза още Димитров, допълвайки, че страната му ще продължи с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност и т.н.

Албания бе първата страна, подписала Протокола за присъединяване. След нея го подписаха Белгия и България. 
Коментари: 0