Македонският президент няма да одобри новото име

Георге Иванов подчерта, че позицията му не подлежи на промяна

Македонският президент няма да одобри новото име

Снимка: Pixabay

Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише ключовото споразумение с Гърция за промяна на името на Македония, предадоха световните медии. Така държавният глава разби надеждите за бърз край на дипломатическия спор с Атина, който пречи на Скопие да кандидатства за членство в Европейския съюз и НАТО.

„Моята позиция е окончателна и няма да се поддам на никакъв натиск, изнудване или заплахи. Няма да подкрепя подписването на такова унищожително споразумение“, каза Иванов на пресконференция в Скопие.

Президентът, който е подкрепен от националистката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, може да сложи вето на споразумението. Лявоцентристкото правителство на премиера Зоран Заев се нуждае от две трети мнозинство в парламента, за да получи одобрение. За това обаче е нужна и подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ, която е остро против документа.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също е изправен пред дъжд от критики и опасност от вот на недоверие срещу правителството му. Причината е, че той и Заев обявиха вчера споразумението, според което Македония ще се прекръсти на „Северна Македония“.

Гърция отдавна възразява срещу името на югозападната ни съседка, защото според нея изглежда, че Македония има териториални претенции към гръцката провинция Егейска Македония.
Коментари: 0