FED повиши лихвите и очаква още две вдигания през тази година

Така централната банка в САЩ се отказа от обещанието си да държи ниски лихвените проценти

FED повиши лихвите и очаква още две вдигания през тази година

Снимка: БТА

Федералният резерв на САЩ (FED) повиши лихвените проценти, пише Reuters. Ходът беше дългоочакван, но въпреки това бележи значителна стъпка на отдалечаване от политиките, използвани за справяне с финансовите криза и рецесия от 2007-2009 г.

С повишаването на бенчмарт овърнайт лихвения процент за кредити с 0.25 процентни пункта до ниво 1.75-2.00% FED се отказа от обещанието си да запази лихвите ниски за достатъчно дълго, за да стимулира икономиката „за известно време“. Федералният резерв също така сигнализира, че ще толерира инфлация над желаното равнище поне до 2020 г.

От края на 2015 г. насам FED вдигна лихвените проценти на седем пъти на фона на продължаващата експанзия на американската икономика и на солидното увеличаване на броя на работните места.

По отношение на инфлацията днес политици направиха прогнози, че тя ще надхвърли 2-процентната цел на централната банка. Очаква се инфлацията в САЩ тази година да достигне 2.1% и да остане на това равнище до 2020 г. Политиците също така прогнозират малко по-бързо повишаване на лихвите през идните месеци, като до края на 2018 г. се очакват още две нови вдигания.

...

Коментари: 0