Малайзия се отказва от Формула 1

Причината е липсата на печалби от състезанието

Малайзия се отказва от Формула 1
332 ~ 1 мин. четене

Състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Малайзия на пистата "Сепанг" ще се проведе за последен път през 2018 г. С малайзийската страна договорът е валиден до 2018 г. включително, след което властите са взели решение да не го подновяват със собствениците на търговските права на Формула 1.

Бъдещето на малайзийската писта беше поставено под съмнение миналия месец след среща между акционерите на „Сепанг” и Министерството на финансите. Решението за това, че договорът няма да бъде прекратен е заради слабите продажби на билети и както местни медии съобщиха, че се отчитат най най-ниските рейтинги по телевизията в историята на събитието.

"Настоящият договор е за срок от 3 години - 2016-2018 г. и веднага след като той приключи, Формула 1 вече няма да се провежда в Малайзия. Посещаемостта на световния шампионат намалява, а ние харчим по 300 млн. рингит на година (68 млн. долара) за провеждането му." - заяви министърът на културата и туризма на Малайзия Сери Мохамед Назри Абдул Азиз. Причината за отказа от Формула 1 е липсата на печалби от състезанието.

Голяма награда на Малайзия се провежда от 1999 г. в различни години на пистата "Сепанг". На пистата Себастиан Фетел има най-много победи - 4, докато през годините 3 пъти купата успя да вдигне легендата на спорта Михаел Шумахер. Толкова победи има и Фернандо Алонсо.

Подкрепи Economic.bg