Мария Габриел и Себастиан Курц направиха първа копка на завод за чипове

Българският еврокомисар посочва, че микроелектрониката е от решаващо значение за ЕС

Мария Габриел и Себастиан Курц направиха първа копка на завод за чипове

Снимка: Facebook/ Mariya Gabriel

Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и австрийският канцлер Себастиан Курц направиха първата копка за новия завод за чипове на технологичната компания Infineon.

„Всяка инвестиция от такъв мащаб – 1.6 млрд. евро ще бъдат инвестирани във фабриката, е израз на доверие в Европа, в нашата икономика, инфраструктура и граждани. Това означава нови работни места, ново ноу-хау и по-силни вериги за доставки в Европа“, коментира Габриел във Facebook.

Тя посочва, че микроелектрониката е от решаващо значение за бъдещото развитие на европейската промишленост. В този сектор не става въпрос за стока, а за сектор с нарастващо стратегическо значение за цялата икономика. Именно затова всички политически усилия в областта на киберсигурността, изкуствения интелект или високопроизводителните изчисления зависят от това. Поради тази причина жизненият сектор на микроелектрониката е приоритет за индустриалната политика в ЕС.

„Инвестиции като тази на Infineon все още са относително редки и трябва да си зададем въпроса: какво можем да направим, за да променим това? Част от отговора е съвместното предприятие ECSEL на ЕС и държавите членки с бюджет от 5 милиарда евро и вече имаме резултати, например значително увеличаване на инвестициите в научни изследвания, иновации и технологично развитие. Фабриката на Infineon също е част от ECSEL и блестящ пример за конкретни европейски действия и сътрудничество. Този пример е показателен какво можем да направим, когато успеем да обединим ресурсите си“, коментира още Мария Габриел.
Коментари: 0