Марияна Николова оглавява Съвета по киберсигурност

Новата организация ще трябва да анализира тенденциите при киберзаплахите, рисковете и методите за противодействие

Марияна Николова оглавява Съвета по киберсигурност

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

1292 ~ 1 мин. четене
Вицепремиерът по икономическа и демографска политика Марияна Николова е определена от премиера Бойко Борисов за председател на новия Съвет по киберсигурността, съобщи Министерският съвет.

Въпросният съвет бе създаден с новия Закон за киберсигурност, приет на 31 октомври 2018 г. Ролята на Съвета е да консултира и да координира политиката на Министерския съвет по въпросите на киберсигурността. Той ще е координира работата на министрите на вътрешните работи, отбраната, външните работи, финансите, транспорта, енергетиката, здравеопазването, околната среда и водите и др.

Новата организация ще трябва да анализира тенденциите при киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и за развитието на необходимия капацитет, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологични, инфраструктурни, финансови и организационни компоненти и при необходимост предлага решения и действия по отношение на тях. Съветът също така ще предлага на Министерския съвет Национална стратегия за киберсигурност и пътната карта към нея, както и изготвя периодичната им актуализация.
Подкрепи Economic.bg