Марк Кюбан: Мисля, че Libra на Facebook е голяма грешка

Криптовалутата може да разклати финансовата система, а регулациите не отговарят на същността им

Марк Кюбан: Мисля, че Libra на Facebook е голяма грешка
Милиардерът и технологичен предприемач Марк Кюбан разкритикува начинанието на Facebook за лансиране на собствена криптовалута. „Аз не съм голям фен на това, което правят там“, каза той в интервю за CNBC, визирайки проекта Libra. „Мисля, че е това е голяма грешка“, коментира още Кюбан. 

Собственикът на НБА отборът „Далас Маверикс“ заяви още, че е загрижен не толкова за влиянието върху американските пазари, а за глобалното отражение. „Мисля, че в световен мащаб и в страни, където няма много върховенство на закона, стабилност на правителството и валутата това може да бъде опасно“, заяви Кюбан в интервю в петък. 

Той дава пример с „някой деспот в някоя африканска държава“, който може да се разстрои от това, че вече няма да може да контролира валутата си „и точно там започват да се появяват истинските проблеми“. 

Мнението на Кюбан идва в подкрепа на изказванията на редица правителствени лидери и банкери, които вече разкритикуваха Facebook за нейния проект. Вчера председателят на Фед Джером Пауъл коментира, че криптовалутата на социалната мрежа трябва да бъде забавена, за да могат регулаторите да извършат щателен преглед на потенциалните рискове от въвеждането ѝ. За същото призовава и американския Сенат, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, от своя страна, че „не е почитател“ на този тип дигитални пари, които според него ще имат ниска репутация.  

„Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те трябва да търсят нова банкова харта и да станат обект на всички банкови регламенти“, коментира в Twitter Тръмп.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер и губернаторът на Bank of England Марк Карни също повдигат въпросителните около Libra. 

Facebook обяви амбициозния си проект за собствена криптовалута през миналия месец. Плановете са Libra да стартира официално през първата половин година на идната 2020 г. Идеята е валутата да се управлява от неправителствена организация, подкрепяна от ключови играчи като Visa, PayPal, eBay, Lyft, Uber и Spotify.
Коментари: 0