Мъск ще се бори в съда по две дела срещу негови компании

Първото е заведено от бивш служител на Tesla, а второто от няколко такива на SolarCity

Мъск ще се бори в съда по две дела срещу негови компании

Снимка: БТА

Две съдебни битки очакват милиардера Илон Мъск заради обвинения по отношение на бизнес практиките на негови фирми, пише CNN. Първото е заведено от бивш служител на Tesla, а второто от няколко такива на SolarCity. 

В края на юни автомобилният производител уличи своя бивш служител Мартин Трип в саботаж и заведе дело срещу него в Невада. Сега той отвръща на удара с ответен съдебен иск и обвинения в „опасно и разточително“ поведение на компанията. 

Бившият техник, от своя страна, бе обвинен, че злоупотребил с достъпа си до информация до системите на Tesla и е разпространил поверителна информация на до трети страни. Сега Трип съди някогашния си работодател за клевета, нарушаване на неприкосновеността на личния живот и умишлено причиняване на емоционални щети. Той иска от Tesla обезщетение в размер на минимум 1 милион долара. 

Трип обяснява, че подаденият от него сигнал, впоследствие изтекъл в сайта на Business Insider, е вследствие на проблеми с околната среда и безопасността. Той мотивира действията си с твърдението, че е действал заради „високите нива на отпадъци и скрап“ на Tesla и неща, които той нарича „опасни и разточителни бизнес практики“. Той вини Мъск и затова, че е излъгал, като е казал, че Трип е бил подкупен от Business Insider. 

Що се отнася до казуса с бившите служители на SolarCity, те твърдят, че са били уволнени, след като преди това те са опитали да осветлят неправомерни действия на компанията. 

Делото е заведено във Върховния съд на Сан Диего. Те твърдят, че са открили счетоводни фалшификации за продажби, които са били използвани, за да се завиши оценката на компанията, както и да се оправдаят бонуси за определени служители. 

Тримата казват, че споделили притесненията си на Мъск и няколко други мениджъри. След това били освободени от работа през май 2017 г. 

Oт Tesla заявиха, че са проучили проблемите задълбочено и фактите не подкрепят твърденията. 

Делата идват на фона на появилите се подробности за плановете на Tesla да изгради фабрика за електрически автомобили в Китай. В нея ще бъдат вложени около 5 млрд. долара и тя ще е първата на компанията извън САЩ. 
Коментари: 0