Мъск свърза човешкия мозък с машините

Предприемачът прави нова компания, която ще произвежда електроди за имплантиране в мозъка ни

Мъск свърза човешкия мозък с машините

Революционерът в технологиите Илон Мъск се впуска в ново футуристично начинание. След електрическите коли и космическите мисии, той прави компания, наречена Neuralink, която ще работи върху технология за цифрово предаване на мисли между човека и компютъра, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от Technews.bg.

Мъск нарича новата технология невронна дантела (neural lace). Тя предполага поставяне на малък чип в мозъка, с помощта на който се предават мисли от човек към компютър и обратно.

Всъщност, Мъск не е автор на термина „невронна дантела“. Словосъчетанието, което обозначава разрастваща се заедно с човешкия мозък мрежа, се явява по същество безжичен интерфейс мозък-компютър, използван по-рано в романите на писателя-футуролог Иън Банкс.

Във фантастичните романи такава симбиоза позволява не само обмен на информация между човек и машина, но в някаква степен „възкръсване“ на индивида след неговата физическа смърт.

През 2015 г. група учени ентусиасти публикуваха в сп. Nature Nanotechnology резултати от изследване на интерфейс между компютрите и биологичните мрежи. С помощта на игли беше имплантирана електроника в кръвта на лабораторни мишки. Животинките оцеляха, а учените успяха да наблюдават мозъчната им активност. По-късно, в научното списание Smithsonian Magazine се появиха информации, че военните проявяват интерес към разработката.

Илън Мъск, основател на Tesla и SpaceX, обяснява новото си увлечение в проекта Neuralink като опит да предотврати превръщането на човека в домашен любимец на изкуствения интелект. По неговите думи, изкуственият интелект се развива много по-бързо от човечеството.

Цифров слой, работещ в симбиоза с човешкото тяло, може да съкрати изоставането, смята Илон Мъск. Както в научната фантастика, чипът ще се имплантира в човека през кръвта и по-точно – чрез югуларната вена.

Neuralink е регистрирана в Южна Калифорния като компания за изследвания в областта на медицината. Илон Мъск планира да финансира самостоятелно новото си начинание, без да привлича инвеститори. В последните седмици Neuralink активно набира учени за екипа си.

Коментари: 0