Mastercard: 65% от българите плащат безконтактно

Всеки четвърти картодържател плаща безконтактно сметките си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене

Mastercard: 65% от българите плащат безконтактно

Снимка: Pixabay

540 ~ 2 мин. четене

Броят на българите, които плащат безконтактно през последната година, е достигнал 65%, или с 11% повече спрямо година по-рано, когато делът им е бил 54%. Това показват данните от годишното проучване на Mastercard - MasterIndex 2018. През 2018 г. безконтактните плащания са най-популярни сред потребителите между 35 и 44 години, докато през 2017 г. - сред 18-24 годишни потребители (59%). 

Основните предимства на безконтактните плащания, посочени от потребителите, са лесните и удобни трансакции (80.8%), по-бързото осъществяване на плащанията в сравнение с други методи (78.4%) и сигурността (29.1%). 8.9% от потребителите предпочитат безконтактни плащания, тъй като ги намират за забавни.

Повечето български потребители плащат безконтактно при пазаруване в хипермаркети и супермаркети (84%), търговски вериги (67%), бензиностанции (47%), парфюмерии и дрогерии (16%), както и кина и театри (4%). Всеки четвърти картодържател плаща безконтактно сметките си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Проучването MasterIndex 2018 също така показва, че 94.3% от потребителите не са срещали проблеми при безконтактно плащане през последните 6 месеца. 

По-рано тази година паневропейско проучване на Mastercard за безконтактните разплащания на европейския пазар потвърди увеличението в ползването на безконтактните разплащания в цяла Европа като отчете ръст до 97% на безконтактните трансакции за последната година. Българският пазар отбеляза впечатляващ ръст от 151%, което е далеч над средното, с тенденция за постоянен растеж.

„Проучването MasterIndex доказва, че безконтактните трансакции са предпочитаният начин за плащане за непрекъснато увеличаващ се брой български потребители основно заради тяхното удобство, скорост и сигурност“, каза Ваня Манова, мениджър за България и Македония, Mastercard. „Ние подкрепяме развитието на безконтактните плащания като стандарт в страната; до края на тази година всички ПОС терминали в България ще бъдат безконтактни. Технологиите непрестанно се развиват и това променя потребителското изживяване – не само у нас, но и в целия свят – ние сме готови за следващото поколение платежни продукти и услуги - мобилните плащания", коментира още тя.

Подкрепи Economic.bg