Матео Ренци подаде оставка официално

Бившият премиер иска да води партията си на предсрочните избори

Матео Ренци подаде оставка официално

Премиерът на Италия Матео Ренци подаде оставка на президента Серджо Матарела и даде знак, че иска да е начело на партията си в надпреварата на евентуални предсрочни избори.

Ренци подчерта, че демократите „не се страхуват от нищо и никого, ако другите искат скоро да се проведат избори". Той допълни, че неговото почти тригодишно управление е дало на италианците „по-малко данъци и повече права“, предаде ABC News.

Редовните избори трябва да се проведат през 2018 г., но различни източници твърдят, че те могат да са още в началото на следващата година.

Вече бившият министър-председател обеща да подаде оставка още в понеделник, след провала на референдума, но бе убеден от президента Серджо Матарела да остане на поста до приемането на бюджетния закон, одобрен днес. 

Матарела ще започне консултации с политическите партии над формиране на служебно правителство в четвъртък. Президентът даде да се разбере, че не вижда свикването на спешни избори като опция, въпреки натиска на популистките сили, обявили се за морални победители след провала на референдума в неделя.

Президентът цели съставянето на кабинет на „институционална отговорност” с участието на всички политически сили. Някои италиански наблюдатели не изключват дори той да покани досегашният премиер да го оглави. Ренци благодари на своите привърженици в Twitter.

Припомняме, че до оставката на италианският премиер се стигна, след като планът му за конституционни реформи претърпя тежко поражение на референдума. 60% от италианците казаха „Не“ на предложенията на Ренци, а едва 40% ги подкрепиха. Избирателната активност в допитването бе почти 70%, което се тълкува като сериозно обществено недоволство спрямо министър-председателя.

Коментари: 0