Мая Манолова: КЕВР е заел обичайната си поза на страничен наблюдател с ЧЕЗ

Органът не се възползва от дадените му от закона правомощия

Мая Манолова: КЕВР е заел обичайната си поза на страничен наблюдател с ЧЕЗ

Снимка: Economic.bg

Единственият орган с реални правомощия е заел обичайната си поза на страничен наблюдател с ЧЕЗ. Аз твърдя, че в КЕВР са заели пасивна позиция и не се възползват от дадените им от закона правомощия. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя обясни, че според нея най-малкото, което могат да направят от КЕВР е да изискат цялата информация по сделката и да направят преценка ще бъдат ли заложени активи на дружествата.

„КЕВР е независимият регулатор. Даже държавата да стане 100% собственик на енергоразпределителните дружества, ако КЕВР не си е на мястото и продължава да пасува, ситуацията няма да се промени“, коментира Манолова.

Омбудсманът обясни, че следи двете най-важни според нея неща в сделката – контролните органи да си свършат работата и необходимите законодателни промени. Според нея НАП и КЗК са се активизирали около скандала с продажбата на ЧЕЗ, но основният орган, който отговаря за баланса на интересите между енергийните дружества и потребителите е заел пасивна позиция.

Манолова коментира, че е належащо държавата да си върне възможностите за контрол върху такива сделки, но това трябва да стане чрез законодателни промени.

„Основното между потребителите и доставчиците е доверието. В резултат на тази сделка е сринато доверието на потребителите в техния доставчик. Мен ме тревожи, че утре всеки един проблем с надписана сметка например, може да се излее в много сериозно недоволство“, обясни омбудсманът.

По думите на Манолова сделката с купуването на дружеството е извършена непрозрачно и няма яснота какви са капиталите. 

„Няма сигурност за това, че купувачът има достатъчен опит, за да управлява това сложно дружество“, допълни Мая Манолова. 
Коментари: 0