Мая Манолова: Надявам се Валери Симеонов да започне да спазва законите

Омбудсманът смята, че е имала законно право да присъства на Тристранката и да защитава правата на хората

Мая Манолова: Надявам се Валери Симеонов да започне да спазва законите
1348 ~ 2 мин. четене
Много се надявам следващия път г-н Валери Симеонов да прочете закона и да спазва закона. Това заяви пред Nova омбудсманът Мая Манолова по повод скандала за изгонването ѝ от вицепремиера Валери Симеонов от тристранката. „Аз не мога да си позволя да очаквам покани, за да си свърша работата. Представете си как КЕВР ме кани. Това е мое законно право, още повече, това е мое законно задължение да съм там“, каза тя.

„Не става въпрос, че са изгонили Мая Манолова, а че са изгонили представителя на българските граждани", заяви тя. „Моите намерения вчера за НСТС бяха да си свърша работата. По никакъв начин не смятах, че това може да предизвика такава буря от емоции“, заяви още тя.

Манолова посочи, че би могла да си потърси правата в европейските институции, но няма да го направи. „Аз не съм човек, който би си позволил да черни България пред европейските институции. Аз не бих го направила, но представете си. Има европейски органи“, заяви още тя. По думите ѝ вчера това е било опит тя да си свърши работата и да защитя миньорите. "Моят ангажимент не е да давам политически коментари, а да подкрепя хората", каза още Манолова.

По темата за пенсионирането на миньорите тя обяви, че и двата синдиката "имат какво да крият" и това било сред причините тя да бъде изгонена от заседанието. "Факт е, че депутатите са го гласували в края на миналата година. Минало е и през въпросната тристранка, от която бяхме изгонени. Защо синдикатите не защитават работниците по темата с пенсионирането на миньорите", запита тя.

Манолова не отговори конкретно дали в действията вижда обединение срещу нея, тъй като е много активна по всяка гореща тема и вероятно буди притеснение, че може да се готви за висок политически пост.

"Аз съм общественият защитник. Работя по различните теми не от вчера, работех и миналата седмица, и миналия месец, и преди това. Не си стоя на бюрото. Бях в рудник "Бабино" и рудник "Бобов дол", бях в палатките при майките, бях в Странджа, обръщам внимание и на всеки отделен случай, получавам сигнали всеки ден. Ако на синдикатите не им харесва, че стоя зад миньори и шивачки, това е техен проблем, който би дал нови теми за размисъл. Но това е моя мисия и няма да позволя някой да ми пречи да защитавам обществените интереси", каза омбудсманът.

"Рейтингът ми е толкова висок, защото проблемите на хората в България са огромни - във всеки град, във всяка сфера", заяви Манолова.

"По отношение на конкретното обвинение към мен по темата с миньорите - "въртите далавери", нека да ми обяснят какво имат предвид. Вероятно изнасяме заедно въглища и ги складираме в моето мазе. Господата да заповядат да им дам по две чувалчета кюмюр", каза още Мая Манолова.
Подкрепи Economic.bg