Менда Стоянова предлага още по-нисък таван на обезщетенията при катастрофи

Депутатът от ГЕРБ иска сумите за близките извън „тесния кръг“ да са до 5000 лв., а за преките наследници – колкото определи съдът

Менда Стоянова предлага още по-нисък таван на обезщетенията при катастрофи
Предлагаме таван до 5000 лева обезщетение за починал при катастрофа на всички роднини, извън тесния кръг. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус“.

„В Кодекса на застраховането между първо и второ чете аз направих предложение за текстове, които биха помогнали за това „Гражданската отговорност“ да не се повишава. Явно това не беше добре разбрано и се считаше, че изтеглянето на моето предложение би дало възможност да не се повишава „Гражданската отговорност“, коментира Стоянова. Тя уточни, че темата е била обсъдена на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи.

„Предлагаме в Кодекса на застраховането да се приемат текстове, които включват изработване на методика с ясни критерии и индикатори за остойностяване на имуществените и неимуществените обезщетения при ПТП, включително и при смърт при такова произшествие. Второ предлагаме таван до 5000 лева на неимуществено обезщетение при починал при ПТП на всички роднини, извън тесния кръг роднини, които и до сега бяха обезщетявани“, съобщи Менда Стоянова, като уточни, че тесният кръг роднини включва съпруг и съпруга, деца и родители.

„Това се налага от решението на Касационния съд, който разшири кръга на лицата, които могат да търсят подобни обезщетения, като включи всякакви видове роднини – близки и далечни, както и не роднини, но емоционално засегнати. Така че, ограничавайки с таван до 5 000 лева възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития с 5 годишна давност, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла върху размера на „Гражданската отговорност“. В противен случай, ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, означава, че „Гражданската отговорност“ би могла да се увеличи, двойно, тройно, дори и повече“, каза още Стоянова.

Тя обясни, че само за три месеца допълнителните претенции от разширения кръг роднини и нероднини, емоционално свързани с починали при ПТП, се увеличават със 100 млн. лв. „От август, когато излезе решението на Касационния съд до 1 ноември, тоест за три месеца, са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение. При средна претенция от 100 хил. лв., това прави 100 млн. лв. допълнително. Може да си представите, че тези 100 млн. лв., както и още претенции, които ще постъпят до края на година и вероятно в следващите години, трябва да бъдат платени от застрахователите, а те се плащат чрез „Гражданската застраховка“ от всички нас - 3 милиона застраховани с „Гражданска отговорност“ обикновени хора“, коментира Стоянова, като уточни, че това ще се случи, ако не се приеме предложението за таван на обезщетенията за близки извън тесния кръг на починалия.

„Ако парламентът и всички отговорни институции се обединяват около това предложение, това означава гаранция, че няма да има причина „Гражданската отговорност“ да се повишава и тя ще остане на настоящите нива. Това трябва ясно да се разбере“, подчерта Менда Стоянова. „В момента адвокати, занимаващи се с подобни случаи, издирват по вече приключили дела роднини, братовчеди, живеещи в чужбина включително, и им предлагат да водят дела за имуществени претенции. Става дума за един финансов интерес на хора, които не са в тесния кръг на родители, деца, съпруг и съпруга на починали при пътни инциденти“, изтъкна председателят на Комисията по бюджет и финанси.
Коментари: 0