Меркел: Германия се нуждае от стабилно правителство скоро

След заседание на ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС), канцлерът обяви, че ще се срещне с водача на социалдемократите за преговори за коалиция

Меркел: Германия се нуждае от стабилно правителство скоро

Снимка: БТА

Германия има нужда от стабилно правителство възможно най-скоро, за да отговори на предложенията за реформиране на Европейския съюз и за справяне с несигурната глобална среда, заяви на пресконференция канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"През 2019 г. ще има европейски избори, така че има големи очаквания да обявим позицията", каза канцлерът, имайки предвид предложенията на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на френския президент Еманюел Макрон за бъдещото управление на валутния и икономически съюз.

Сред факторите, които налагат Германия да бъде в "състояние да действа", тя спомена също конфликтите в Близкия изток, напрежението в отношенията с Русия и връзките със САЩ.

Меркел заяви, че нейният консервативен блок е готов да поеме отговорността да управлява отново, признавайки наред с това необходимостта от някои компромиси.

"За нас е важно да постигнем стабилност в страната си и да бъдем стълб на стабилността", отбеляза тя, цитирана от Асошиейтед прес.

След заседание на ръководството на нейния Християндемократически съюз (ХДС) Меркел каза, че ще се срещне с водача на социалдемократите, който след първоначалния си отказ, все пак, подложен на натиск, се съгласи да участва в преговори за коалиция с лагера на канцлера.

Меркел изрази задоволство, че ще разговаря със социалдемократите - коалиционния й партньор в сегашното правителство - и надежда за сформиране на стабилно правителство.

Канцлерът каза, че започва да приема виждането на лидера на Свободната демократическа партия, че тристранна коалиция между Зелени, либерали и консерватори няма да има, отбелязва Ройтерс.

Подкрепата за социалдемократите, които се отказаха от решението си да бъдат опозиция и в петък обявиха, че са готови да преговарят, спадна под рекордно ниското равнище, регистрирано на изборите през септември, посочва ДПА. 

Според огласено днес допитване на института за социологически проучвания "Форса", подкрепата за партията на Мартин Шулц е спаднала на 19 процента от 20,5 на сто през септември.
Коментари: 0