Държавите с най-много вулкани

В момента на планетата има над 1500 вулкана

Държавите с най-много вулкани

Снимка: БТА

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали изригна два пъти за последните дни, като създаде редица притеснения, евакуация, затворени летища и неудобства за туризма в страната и за хиляди туристи и пътници. 

Агунг, който се намирав източната част на популярната туристическа дестинация, се активизира от месеци, но има все по-големи опасения, че може да предстои сериозно изригване.

Къде обаче по света има най-много вулкани? Дали в Индонезия, където сега има реална опасност от изригване?

Отговор на тези въпроси дава британският в. "Телеграф", като цитира данни от Глобалната вулканична програма на Националния музей за природна история във Великобритания. 

В момента на планетата има над 1500 вулкана, като всеки от тях е изригвал в някаква степен - по-сериозно или по-слабо, в последните 11 500 години - текущата геологична епоха, позната като Холоцен.

По-голямата част от тях се намират в клъстери или ивици, опасващи световните тектонични плочи. По тази причина картографирането на вулканите по света е малко подвеждащо, тъй като повечето са свързани с една и съща "геоложка магистрала", уточнява изданието.

Вижте кои са 10-те държави с най-голям брой вулкани:

10. Аржентина - 39

9. Мексико - 43

8. Филипини - 50

7. Папуа Нова Гвинея - 53

6. Етиопия - 57

5. Чили - 104 

4. Япония - 112

3. Индонезия - 139

2. Русия- 166

1. САЩ - 173

Коментари: 0