Добивът на bitcoin консумира повече електричество от 159 отделни държави

Добивът на bitcoin консумира повече електричество от 159 отделни държави

Снимка: Pixabay

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Bitcoin жъне рекорд след рекорд и логично привлича вниманието на пресата по света, предизвиквайки множество дискусии за това дали не става дума за поредния „балон“, който скоро ще се спука. Встрани от вниманието обаче остава една любопитна и непредвидена последица. Става дума за нарастването на световната консумация на електроенергия вследствие на добиването на bitcoin. 

Според данни на Digiconomist's Bitcoin Energy Consumption от 20 ноември 2017 г. текущата годишна консумация на електричество, необходима за добива на bitcoin възлиза на 29.05 TWh. Това е 0.13% от общото потребление на електричество в световен мащаб.

Макар на пръв поглед да не звучи много, цифрата всъщност идва да покаже, че за добива на bitcoin в момента се използва повече електричество, отколкото е консумацията на 159 отделни държави. То е повече от това, което консумират Ирландия или Нигерия например, както може да се види от картата по-долу.   

Ако всички потребители, добиващи bitcoin, бяха държава, те щяха да се наредят на 61-во място по потребление на електроенергия в глобален мащаб. 

Ето още няколко интересни факта за добива на bitcoin и консумацията на електроенергия: 

  • Само през октомври разходът на електроенергия за добив на bitcoin се е увеличил с 29.98%; 
  • Ако консумацията продължи да се увеличава със същия темп, добивът на bitcoin ще консумира цялото световно електричество до февруари 2020 г.;
  • Очакваните годишни приходи от добива на bitcoin в световен мащаб е 7.2 млрд. долара;
  • Очакваните глобални разходи за добив се равняват на 1.5 млрд. долара; 
  • Броят на американците, които биха могли да бъдат захранени с електричество, равняващо на това на добива на bitcoin, е 2.4 млн. души (повече от населението на Хюстън); 
  • Броят на британците, които биха могли да бъдат захранени с електричество, равняващо на това на добива на bitcoin, е 6.1 млн. души (повече от населението на Бирмингам, Лийдс, Шефилд, Манчестър, Брадфорд, Ливърпул, Бристол, Кройдън, Ковънтри, Лестър и Нотингам).
  • Добивът на bitcoin изразходва повече електроенергия от 12 американски щата (Аляска, Хавай, Айдахо, Мейн, Монтана, Ню Хемпшир, Ню Мексико, Северна Дакота, Роуд Айлънд, Южна Дакота, Върмонт и Уайоминг.

 
В Ирландия в момента се консумира около 25 TWh електроенергия годишно, което означава, че глобалното потребление на ток от добива на bitcoin е 116% спрямо това в страната, или с 16 на сто повече. 

В САЩ например консумацията за добив на криптовалутата е под 10% от тази на хората, докато в България е между 90 и 110%.  

Данните за потреблението на електроенергия идват от Wikipedia и отразяват консумацията през 2014 г. Това e последната актуална информация, уточняват авторите на анализа от Powercompare, като изтъкват, че в тях се включват жилища, търговска и промишлена употреба. Това означава, че цифрите може и да са по-високи от такива, изведени от други източници. 

Коментари: 0