Меркел: Македония и Гърция са близо до решаване на спора за името

Много съм доволна и успокоена, че има напредък в преговорите, каза германският канцлер след среща с македонския премиер

Меркел: Македония и Гърция са близо до решаване на спора за името
532 ~ 1 мин. четене
Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на амбициите ѝ за присъединяване към НАТО и Европейския съюз. Това каза днес германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Берлин, цитирана от Reuters.

„Много съм доволна и успокоена, че има напредък в преговорите“, каза Меркел. Тя добави, че през последните 10 години решението никога не е било толкова близо като сега и че ще бъде прекрасно, ако останалите трудности бъдат преодолени.

На въпрос дали на срещата със Заев са разговаряли за името и дали този въпрос е бил тема на вчерашния ѝ телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас Меркел отговори, че натискът за по-бързо решаване на спора няма да повлияе положително на преговорите и от него няма полза.

Меркел каза, че според нея и двете страни имат интерес да решат спора и се отнасят отговорно към подновените преговори за името, като всяка от тях знае какво може да даде, за да се постигне компромис.
„Компромисите са винаги болезнени, но и необходими“, изтъкна Меркел.

Гърция възразява срещу използването на името Македония от бившата югославска република, като твърди, че то може да крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.
Подкрепи Economic.bg