Меркел отговори на атаката от Тръмп

Тя припомни младежките си години в доминираната от Съветския съюз Източна Германия

Меркел отговори на атаката от Тръмп

Снимка: БТА

4601 ~ 1 мин. четене
Германският канцлер Ангела Меркел не закъсня с отговора си на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната ѝ е станала заложник на Русия заради газопровода „Северен поток 2” и че Берлин не дава достатъчно пари за отбраната на НАТО, предаде Reuters.

Само три часа след тирадата на Тръмп за германския внос на газ от Русия и мудното увеличаване на военните разходи, при пристигането си за срещата на върха на НАТО, Меркел припомни пред репортери в Брюксел младежките си години в доминираната от Съветския съюз Източна Германия.

„Аз лично съм изпитала как една част от Германия беше контролирана от Съветския съюз. Много съм щастлива, че днес ние, Федерална република Германия, сме свободно обединени. Заради това можем да кажем, че провеждаме своя независима политика и вземаме независими решения. Това е много добре, особено за хората в Източна Германия”, каза германският канцлер.

Меркел също така подчерта приноса на Германия за западния Алианс, който според Тръмп е наложил твърде голямо бреме на американските данъкоплатци. „Германия прави много за НАТО. Тя е втора по брой на войниците си в НАТО, по-голямата част от нашия военен капацитет е поставен на разположение на НАТО и към този момент изпълняваме силен ангажимент в Афганистан. Така ние защитаваме също интересите и на САЩ”, каза канцлерът на Германия.
Подкрепи Economic.bg