Меркел се обяви против нови избори в Германия

Германските политици носят отговорността да работят с тези резултати, коментира тя

Меркел се обяви против нови избори в Германия

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел изключи нови избори като вариант за излизане от политическата криза в страната, предава ДПА. „Изобщо не смятам, че ако не можем да направим нещо с резултатите (от изборите), трябва да искаме от хората да идат отново да гласуват“, каза Меркел на регионална партийна конференция на Християндемократическия съюз (ХДС), чийто лидер е тя.

Думите ѝ идват дни след провала на преговорите за съставяне на правителство. Въпреки че събра най-много от гласовете на германците, сега Меркел и нейната партия срещат големи трудности в усилията си да съберат достатъчно подкрепа за съставяне на нов кабинет след изборите през септември. 

Германските политици носят отговорността да работят с тези резултати, каза още канцлерът по време на форума, който се провежда в Кюлунгсборн, провинция Мекленбург-Предна Померания

Консервативният блок на Меркел опита да състави за първи път коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, т. нар. коалиция „Ямайка“. В началото на седмицата обаче проучвателните преговори се провалиха.

Оттогава Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е под все по-силен натиск да подкрепи ХДС и сестринската ѝ партия от Бавария Християнсоциален съюз и заедно да съставят нова „голяма“ коалиция, за да се излезе от безизходицата.

„Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство“, заяви още Меркел. Тя добави, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.

На провеждащия се в Берлин конгрес на Зелените лидерът им Джем Йоздемир заяви, че партията му запазва готовността си да води преговори за съставяне на управляваща коалиция, предаде ТАСС.
Коментари: 0