С 240 млн. лв. е нараснала добавената стойност в производството ни

Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев

С 240 млн. лв. е нараснала добавената стойност в производството ни

Снимка: Министерство на икономиката

864 ~ 1 мин. четене
С 240 млн. лв. се е увеличила създадената добавена стойност в производството в България за първите 6 месеца на 2017 г. и така вече достига 8 млрд. лв. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с представители на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата. 

Пример за усилията на ведомството да подпомогне развитието на икономика с висока добавена стойност са например индустриалните зони, посочи Манолев. 

Той сподели, че по време на посещението му в Бавария миналата седмица е станало ясно, че интерес има и към двете нови зони, които са в процес на създаване – при Сандански и Кърджали. Това е така „заради възможността да осигурят по-бърз достъп до трети страни“, посочи той. 

На събитието са обсъдени теми като тези за мерките за намаляване на административната тежест и възможностите за финансиране на бизнеса през европейските структурни фондове. 

По думите на Манолев с промените за намаляване на административната тежест, които се въвеждат в Министерството на икономика бизнесът и гражданите ще пестят средно 200 хил. лв. годишно. Той допълни, че към момента промени се подготвят в стотици нормативни документи на десетки институции. 

Най-важните ползи от предприетите действия са косвените ползи като намаляване на времето, което хората губят, разходите им да посещават по няколко институции за една услуга и оптимизиране на дейността на администрацията. 

Сред другите обсъждани теми бяха недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др. 
Подкрепи Economic.bg