Меркел затегна максимално коронамерките в Германия

Локдаунът бе удължен до края на месеца, а движението в определени зони - ограничено

Меркел затегна максимално коронамерките в Германия

Снимка: БТА

Германия удължи периода на въведения локдаун поне до края на месец януари и затегна максимално ограниченията за движение заради напрежението върху правителството да спре разпространението на вируса и да ускори ваксинацията, обяви немското издание Handelsblatt.

Освен удължаването на настоящите противоепидемични мерки, германският канцлер Ангела Меркел се споразумя с премиерите на 16-те области в страната за ново ограничение в събирането на хора. Гражданите вече ще могат да се срещат само с още един човек от друго домакинство. Според досегашните разпоредби две домакинства имаха право да се срещат в групи до пет души.

Също така в областите със седемдневна честота от над 200 новозаразени на 100 хил. души се поставя ограничение в придвижването в радиус от само 15 километра от мястото на пребиваване. Това ограничение на свободата на движение се прилага освен при наличие на основателна причина. Еднодневните екскурзии не са основателна причина, посочват от немското издание.

Новите ограничения за движение в Германия, срещу които някои държавни лидери се възпротивиха, ще засегнат много от големите градове на най-голямата европейска икономика, особено в тежко засегнатите провинции Бавария и Саксония. Към момента Нюрнберг, Дрезден, Потсдам и десетки други са с честота от над 200 заразени на 100 хил. души. Берлин, Франкфурт и Мюнхен засега са под това ниво, според института за обществено здраве RKI.

Училищата също остават затворени до края на януари. В случай на „значително подобрение в процента на заразяване“ връщането към преподаването лице в лице трябва да бъде възможно от първи до шести клас от началото на февруари.

Срокът на карантината, която включва затваряне на магазините, които нямат първостепенно значение, ресторантите, баровете, фризьорските салони, както и други ограничения върху обществения живот като забрана за пиене на алкохол на обществени места, трябваше да изтече в неделя. Нейното удължаване обаче до голяма степен бе очаквано заради запазващите се високи нива на заразяване с коронавирус в страната.

На 25 януари Меркел и премиерите на провинциите ще се срещнат отново, за да обсъдят мерките по-натам.

С предстоящите избори през септември, политиката се намесва в усилията на Германия за спиране на пандемията. Висши служители от социалдемократите - малък партньор в управляващата коалиция - нападнаха здравния министър Йенс Шпан, водеща фигура в християндемократите на Меркел, заради очевидни закъснения във въвеждането на мерките и ваксинацията.

Коментари: 0