Столична община мете „Ботевградско шосе“ за по-чист въздух

От Столична община включват и механизирано метене на основните булеварди в борбата с мръсния въздух

Столична община мете „Ботевградско шосе“ за по-чист въздух

Снимка: Economic.bg

Столичният кмет Йорданка Фандъкова публикува в профила си във Фейсбук мерките, които ще се вземат във връзка със завишените стойности на замърсяване на въздуха в София. Тя обясни, че от Столична община извършват механизирано метене на основните булеварди в града и се планира миене на улици в дни, в които няма опасност от заледяване заради ниските температури.

„В рамките на деня се метат бул. „Ботевградско шосе“  бул. „Черни връх“, допълва Фандъкова. Основните мерки на Столична община са в борбата за ограничаване на горенето на отпадъчни материали – гуми, отработено масло, пластмаси и др.

"Продължаваме събирането на гуми, излезли от употреба, което започнахме през декември. До момента сме събрали около 3000 гуми в районите „Овча купел“, „Младост“ и кв. „Д. Миленков“ в район „Искър“, съобщава столичният кмет.

Фандъкова заяви, че се повишава събирането на едрогабаритни отпадъци, с цел недопускане на горенето им. Тя допълни, че софиянци трябва да имат предвид и температурната инверсия, която се получава през зимните месеци.

„При температурна инверсия замърсителите остават ниско в атмосферата и се натрупват, което е и причина най-високи нива на ФПЧ да се засичат в часовете от полунощ до рано сутрин“, обяснява Йорданка Фандъкова.
Коментари: 0