100 метеорологични станции ще бъдат изградени в страната

Те ще ни предупреждават за лошото време

100 метеорологични станции ще бъдат изградени в страната

Вече са инсталирани първите 3 системи по ОП „Транспорт“ за автоматизирано проследяване на метеорологичните условия на пътя, съобщават от АПИ. Станциите са на E-79 – при с. Долна Вереница, в област Монтана, в района на Кресна, в област Благоевград, както и на път I-6, при входа на град Бургас. Стойността на изградените съоръжения е почти 4 млн. лв.

Към момента в страната работят общо 9 такива станции, изградени със средства по ОП „Транспорт“ и ОП „Техническа помощ“.

През следващите четири години в страната ще бъдат монтирани 100 автоматични станции, които да следят за метеорологичните условия по републиканската пътна мрежа.

Данните ще се обработват в реално време, като ще се изготвят метеороголгични прогнози за състоянието на пътя. Станциите ще отчитат скоростта и посоката на вятъра, температурата под и над пътната настилка, интензивността на валежите, нивото на водния стълб на платното и съответно ще предупреждава за опасност от наводнение, замръзване и т. н. Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване. 

Така създадената мрежа ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава шфьори и пътноподдържащи фирми за настъпили проммени във времето, смятат от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Коментари: 0