Метрото в София ще вози 380 хил. души на ден

В средата на годината започва изграждането и на третия диаметър

Метрото в София ще вози 380 хил. души на ден

По над 380 хиляди души всеки ден ще обслужва метрото през тази година след пускането на новите участъци до Летището София и до Бизнес парка. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на столичния “Метрополитен” Стоян Братоев.

Той отчете, че през 2014-а подземната железница е превозила близо 80 милиона пътници, като на ден са били обслужени около 300 хиляди. В момента се изграждат два участъка от метрото, които трябва да бъдат въведени в експлоатация през април. Става въпрос за новото трасе от Цариградско шосе през Дружба до летището и от Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4.

По двете линии ще бъдат разкрити и 7 нови метростанции. Вече са купени 10 нови метровлака, с които ще се поеме по-високият пътникопоток, след като бъдат пуснати новите участъци. Метрото ще стане с 30 секунди по-бързо, като влакове ще има на гарите на всеки 3 минути. По този начин ще се отговори на засиления интерес към подземната железница от столичани и се очаква трафикът да намалее значително. 

През 2016 година трябва да бъде завършено и разширението на метрото по бул. Черни Връх.

През втората половина на 2015 г. ще започне строителството и на част от третия метродиаметър, обясни Стоян Братоев. Според Братоев третият метродиаметър трябва да бъде готов през 2018 г. Той ще има 20 метростанции и ще свързва североизточните с югозападните квартали на столицата.

Коментари: 0