Между САЩ и Китай се заражда „икономическа желязна завеса“

Според бившия американски финансов министър Хенри Полсън напрежението между двете страни е на предела си

Между САЩ и Китай се заражда „икономическа желязна завеса“
Бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън предупреди за опасността от „икономическа желязна завеса“ между Китай и Съединените щати и призова двете страни да намалят търговското напрежение, предаде Франс прес.

Икономическото напрежение между Пекин и Вашингтон е достигнало точка, от която няма връщане назад, изтъкна финансовият министър от времето на президента Джордж Буш-младши в изказване пред Новия икономически форум на Майкъл Блумбърг в Сингапур. „Днес регионът трябва да се безпокои от факта, че това, което досега беше здрава стратегическа конкуренция, може да се превърне в широкомащабна студена война“, посочи Полсън, който беше министър в началото на финансовата криза през 2008 г.

От месеци насам САЩ и Китай са в безмилостна търговска война чрез взаимно облагане с вносни мита, което поражда безпокойства за цялата световна икономика.

Хенри Полсън, който подкрепи кандидата на демократите на президентските избори през 2016 г. Хилари Клинтън, изрази опасения, че поставянето под въпрос на десетилетия напредък в търговските отношения между Китай и САЩ може да има широко икономическо отражение.

„Боя се, че големи сфери от световната икономика могат да се затворят за инвестициите и търговията“, заяви той, като предупреди, че съзира сега перспективата за икономическа желязна завеса, която ще издигне нови бариери от всяка страна и ще разруши световната икономика такава, каквато я познаваме.

Напоследък Вашингтон даде някои положителни сигнали. Президентът Доналд Тръмп изтъкна в началото на месеца, че е имал „много добър разговор“ по телефона с китайския си колега Си Дзинпин по болезнени теми като търговията и Северна Корея.

Хенри Полсън обаче прогнозира „продължителна зима в китайско-американските отношения“.
Коментари: 0