Виетнам ще е домакин на Гран При от Формула 1 от 2020 г.

Страната е разрастващ се пазар за големите спонсори

Виетнам ще е домакин на Гран При от Формула 1 от 2020 г.

Снимка: Pixabay

Виетнамската столица Ханой ще бъде домакин на Гран При от Формула 1 от 2020 година. Това каза търговският директор на Формула 1 Шон Брачес пред CNBC.

"Бяхме много активни и отидохме на пазари по света, които смятаме, че съответстват на ценностите на нашата марка и на възможността да ангажират феновете по нови начини", коментира той.

Виетнам ще бъде вкаран в съществуващия календар през ранната част на сезона през април.

Директорът на Формула 1 Чарли Уайтинг заяви пред репортери миналия месец, че е посетил мястото, предложено за писта в западната част на Ханой.

Виетнам е разрастващ се пазар и е привлекателен за големите спонсори, като ще бъде петата азиатска дестинация в календара, като ще компенсира изключването на Малайзия.

"Опитваме се да превърнем Формула 1 от компания за моторни спортове в марка за забавления и медии", каза още Брачес.

Сезонът в момента включва 21 състезания, като Liberty Media (собственикът на Формула 1) иска да добави още, тъй като се опитва да балансира старите и новите по време на ежегодния световен шампионат на Формула 1.

Въпреки това, организаторите на няколко отдавнашни състезания, като например Грани При на Великобритания и Германия, вече изразиха тревога по отношение на големите оперативни разходи за домакинство на състезания. Те се оценяват на близо 1 милиард долара за всяко място в продължение на 10 години.

Виетнам е първото ново състезание, което Liberty ще добави към календара, откакто пое контрола над Формула 1 от Бърни Екълстоун през 2017 г. Официални представители от Ханой заявиха, че състезанието ще е с частно финансиране, вместо да разчита на подкрепата на правителството.
Коментари: 0