Международни финансови пазари: 16 март 2018 г.

Напрежението около търговските отношения по оста САЩ-Китай натежа на по-широките индекси и S&P500 и NASDAQ

Международни финансови пазари: 16 март 2018 г.
Изминалият ден на американските фондови пазари приключи със смесени резултати. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones добави 115 пункта към стойността си, докато напрежението около търговските отношения по оста САЩ-Китай натежа на по-широките индекси и S&P500 и NASDAQ завършиха сесията с понижения от съответно 0.1% и 0.2%. Информационните агенции съобщиха, че президентът Доналд Тръмп е наредил да бъде подготвена разпоредба за въвеждане на мита за редица стоки от Китай, чийто внос в САЩ достига 60 милиарда долара годишно. Колебливата търговия с акциите на Boeing продължи и в четвъртък, като компанията отписа още 0.2% от стойността си.

Търговската сесия в на европейските пазари премина под знака на бичи настроения. Основните индекси завършиха с повишения, като паневропейският Stoxx600 напредна с 0.56%, DAX и САС добавиха по 0.88% и 0.65% към стойността си, а британският FTSE се покачи с 0.10%. Застрахователният сектор се отчете с най-добри резултати, а акциите на Generali поскъпнаха с 2.5%, след като компанията обяви увеличение на дивидента си, в следствие на рекордната годишна печалба от оперативна дейност.

Инвеститорите на форекс пазарите започнаха да обръщат поглед към предстоящото следващата седмица заседание на ФЕД, на което се очаква покачване на лихвените проценти, в резултат на което доларовият индекс се покачи с 0.46% до 90.11.

Силната позиция на щатската валута доведе до понижение в цената на златото, но загубите бяха ограничени от политическото напрежение между Великобритания и Русия по случая „Скрипал“. В края на деня ценният метал отчете понижение от 0.68% до $1316.06 за тройунция.

Икономически данни - Еврозона

Седмицата ще завърши с данни относно промяната в нивото на инфлацията в Еврозоната за месец февруари, които ще бъдат публикувани в 12:00 ч. българско време. Очакванията са индексът на потребителските цени да запази ръста си от 1.2% на годишна база, докато основният индекс, който изключва цените на горива и храни, да напредне с 1%. Данните ще бъдат следени с интерес от инвеститорите заради прякото им влияние върху паричната политика на Европейската централна банка.              
Инструмент на фокус - Foot Locker Inc.

В началото на март акцията на американската компания за спортни стоки претърпя над 11% негативен гап, но понижението беше ограничено от подкрепата на психологическата граница от $40. Последвалият бичи импулс изведе цената близо до тест на 100-периодната пълзяща средна, която е възможно да окаже временна съпротива. Неин пробив в комбинация с възходящо пресичане на осцилатора MACD ще бъдат красноречив сигнал за нагласите на пазара и добър сигнал за покупка на акцията.

USD/CHF

Поевтиняването на щатския долар спрямо швейцарския франк приключи, след като валутната двойка срещна подкрепа на ниво от 0.9200. Последвалото поскъпване успя да пробие досегашната съпротива от 0.9450, която вече заема ролята на подкрепа. Индикаторът на относителната сила също ни подсказва за бичи нагласи на пазара, затова смятаме, че в средносрочен план USD/CHF ще се търгува на нива над 50-дневната ЕМА, като целта е достигане до стойност от 0.9700.

OilUK

На дневната графика на европейския сорт петрол можем да забележим формирането на триъгълна формация, която много скоро е вероятно да доведе до рязко движение в цената на суровината. Пробив на едно от двете рамена на триъгълника може да се използва като сигнал за вход в позиция до достигане на съответни стойности от $62.50 за мечи пробив и $67.50 за бичи пробив.

DAX

От началото на месец февруари немският индекс се търгува на нива, далеч под 50-дневната си подвижна средна, давайки индикация за формиране на низходящ трендови канал. Въпреки това DAX успява да се задържи над психологическата граница от 12 000 пункта. В случай, че индексът покаже слабост в границите между 12 400 и 12 500 пункта, влизане в къса позиция ще бъде оправдано, а стоп за прибиране на печалбите е желателно да бъде пласиран малко над ниво 12 000.
Коментари: 0