Международни финансови пазари: 21 март 2018 г.

Инвеститорите бяха положително настроени в очакването си за срещата на Фед днес

Международни финансови пазари: 21 март 2018 г.
Във вторник водещите индекси изтриха част от загубите, натрупани през първия работен ден от новата седмица. Инвеститорите бяха положително настроени в очакването си за срещата на Фед днес в 20:00 часа, на която се очаква лихвеният процент да бъде покачен на 1.75%. Индексът на сините чипове Dow Jones напредна с близо половин процент и затвори на 24727 пункта. Широкият S&P 500 остана почти непроменен, добавяйки 4 пункта. Технологичният NASDAQ нарасна с 0.27% до 7364 пункта.

В Европа водещите акции също приключиха деня на зелена територия. Немският бенчмарк DAX добави 0.74% към стойността си и приключи търговската сесия на 12307 пункта. Френският САС и британското FTSE пък нараснаха с респективно 0.57% и 0.26% до 5252 и 7061 пункта.

На пазара на ценни метали си пролича укрепване на щатския долар и златото изтри 0.44% от стойността си. Лекият суров петрол нарасна с 2.56% до над 63 долара, удряйки триседмичен връх, а конкурентът му сорт Брент – с 2.34% до 67.68 долара за барел.

Основен лихвен процент - САЩ

В 21:00 часа ще бъдат публикувани данни относно лихвения процент в САЩ, като очакванията са той да бъде повишен от Федералният резерв с четвърт процент от 1.50% на 1.75%. Пазарните участници ще следят за всякакви индикации относно затягане на паричната политика през остатъка от годината. Първоначалната прогноза беше за увеличение на лихвения процент в рамките на три пъти през 2018 г., но след благоприятната оценка на икономиката в края на миналия месец, се появиха спекулации, че това може да се случи на 4 пъти.
    
Инструмент на фокус - Citrix Systems Inc.

Технологичната компания, базирана във Флорида, САЩ, е част от широкия индекс S&P 500. Движението на акциите й е над 50-дневната средна и е с възходящ темп. Книжата поевтиняха с около 10 долара през февруари, но цената постепенно беше възстановена. По-бавната средна на индикатора MACD прави опит за пресичане на по-бързата средна, което може да се разгледа като мечи сигнал и понижаването на цената би било подходящо за влизане в дълга позиция, но може инвеститорите да изчакат първо цената да тества 50-дневната средна.

USD/CHF

На 8-часова графика на валутната двойка EUR/CHF се наблюдава формиран от февруари насам възходящ канал, като котировките се движат в близост до линията на подкрепа, а и над 50-периодната средна. Иникаторът MACD е в положителна зона и смятаме, че би била подходяща покупка до достигане на нива от около 0.9650 - 0.9700.

XAG/USD

На 6-часова графика на среброто спрямо щатската валута виждаме формиран низходящ канал, като в момента движението на цената е под 50-периодната средна. Индикаторът MACD е в отрицателна зона и смятаме, че е подходящо влизане в къса позиция до достигане на цена от около и под 16 долара за тройунция.

Dow Jones

Движението на индекса на сините чипове Dow Jones е образувало формация триъгълник и очакваме скоро цената да пробие линията на подкрепа или тази на съпротива. Пресичането на двете средни на индикатора Стохастик ни подсказва, че е възможно да последва поскъпване и възстановяване на възходящото движение, което беше прекъснато в края на януари и индексът  да се качи до психологическата граница от 26000.
Коментари: 0