Международни финансови пазари: 22 януари

Златото напредна спрямо долара с 0.40%, а среброто нарасна с 0.38%

Международни финансови пазари: 22 януари
912 ~ 3 мин. четене

След като републиканци и демократи не успяха да стигнат до консенсус по законопроекта за новия краткосрочен федерален бюджет, работата на американското правителство временно е спряна. Заради липсата на финансиране стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е от най-висок приоритет, ще бъдат принудени да излязат в отпуск, а тези, които работят в сектори, чиято дейност не може да бъде спряна, временно ще работят без заплащане. До 5 март Тръмп планира да терминира друга програма, започната от администрацията на предишния президент, известна още като програма за Мечтателите. Искането на демократите близо 700 хиляди непълнолетни нелегални имигранти да бъдат защитени от депортиране беше тълкувано от президента Тръмп като искане за „нелегални имигранти и слаби граници“.

 Несигурността около бъдещето на правителството не притесни инвеститорите и индексът на сините чипове Dow Jones приключи последния търговски ден с ръст от 0.21% и затвори над психологическата граница от 26 000 пункта. Широкият S&P 500 прибави почти половин процент към стойността си и приключи  на 2810 пункта. Технологичният NASDAQ достигна рекордно ниво от 7336 пункта. American Express изнесе отчети, които надминаха очакванията на инвеститорите, но заради загубите от 1 милиард долара, причинени от американската данъчна реформа, акциите поевтиняха с близо 2%. Отново поради същата причина и книжата на гиганта IBM изгубиха 4% от стойността си, като в 23:00 часа в петък една акция струваше 162.35 долара. Nvidia Corp. пък нарасна с 2.5%. Резултатите за потребителското доверие на Мичиганския университет не надвишиха очакванията, което допринесе за отслабването на долара спрямо еврото. За януари  индексът отслабна с 1.5 пункта спрямо декемврийските стойности и достигна ниво от 94.4 пункта при прогноза за 97. 

В последния ден на търговската седмица настроенията на инвеститорите бяха положителни, което се отрази на водещите европейски индекси. Немският бенчмарк DAX записа ръст от 1.15% и достигна ниво от 13 434 пункта. Сред големите отличници беше спортният гигант Adidas, който добави почти 7% и в 18:30 ч. една акция струваше 182.80 евро. Увеличението на френския САС беше от повече от половин процент до 5526 пункта, подкрепено от ръста на книжата на козметичния лидер L’Oreal и на автомобилния производител Renault съответно с 1.31% и 1.21%. Британският FTSE добави към стойността си почти 30 пункта до 7730. Лекият суров петрол отслабна с 0.27% и един барел се търгуваше за $63.64, а британският му конкурент с 0.32% и $68.83. Златото напредна спрямо долара с 0.40% и една тройунция от ценния метал струваше 1329 долара, а среброто нарасна с 0.38% до 16.97 долара.


Bayer AG – 8 часова

В последните три месеца книжата на немската химико-фармацевтична компания се движат в низходящ канал, като 50-дневната средна се движи между линиите на съпротива и подкрепа. Според индикатора Стохастик  в средата на седмицата е имало разпродажби, но преминаването към нива над границата от 20 пункта ни показва, че цените са минали най-ниското ниво за периода и очакваме ръст. 

EUR/JPY – Дневна

На дневна графика виждаме, че движението на еврото спрямо йената е във възходящ канал. В момента цената се движи над 50-дневната средна, което е добър знак за задържане на дълги позиции и влизане в нови такива при следваща корекция на цената Индикаторът Стохастик се движи около нива близо до 80, но не дава сигнали за преминаване на границата, което ни кара да смятаме, че няма да има резки корекции. 

Palladium– Дневна

На дневна графика на паладия възходящият канал сигнализира за превес на биковете над мечките. Горната линия на канала играе роля на съпротива и подсказва за евентуално бъдещо понижение до около $1 050, където може да бъде усетена по-значителна подкрепа. Потвърждение на предложения сценарии получаваме и от осцилатора RSI, който се движи между нива 50 и 70 пункта.

Nikkei – Дневна  

Японският индекс се движи във възходящ тренд от началото на последното тримесечие на 2017 насам. Образувана беше дивергенция през първата половина на ноември, но в началото на януари беше заменена от ръст на индикатора MACD над ниво 250 пункта в положителна територия, което е добър бичи знак. Покупка би била подходяща при всяка следваща корекция на цената. 

Подкрепи Economic.bg