Международни финансови пазари: 4 май

Adidas изгуби 6.8% след публикуването на финансовите отчети за Q1

Международни финансови пазари: 4 май
596 ~ 3 мин. четене

Dow Jones закри предпоследната сесия за седмицата на зелена територия, след като успя да възстанови загубата от близо 400 пункта. В края на деня той добави 0.02% или 5 пункта. Широкият S&P 500 не успя да хване вълната на Dow и записа спад от 0.23%. Технологичния NASDAQ също изгуби близо една пета от процента и затвори на 7088 пункта. Сред компаниите от индекса Microsoft успя да добави 0.60% към стойността си, а Apple и Amazon - респективно 0.18% и 0.15%. Добрите финансови отчети на Tesla не успяха да преодолеят огорчението на инвеститорите от отказа на Илон Мъск да отговаря на въпроси относно печалбата и производството на Model 3 и това доведе до спад в акциите с 6%. 

Междувременно финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин и група делегати пристигнаха в Китай на среща с вицепремиера Лиу Хе, за да обсъдят търговията между двете икономики. Този въпрос и ниската инфлация в Еврозоната попречиха на еврпейските индекси да завършат деня на зелена територия и френският САС изгуби половин процент до 5498 пункта. Понижението на немския DAX беше до 12 695 пункта при загуба от 0.83%. Компанията за производство на спортни стоки Adidas изгуби 6.8% след публикуването на финансовите отчети за Q1.  Нетната печалба надмина прогнозите, но марката Reebok разочарова инвеститорите. Причина за понижението е и забавянето на инфлацията през април след ускорението през миналия месец. Златото напредна слабо – в полунощ една тройунция струваше 1312.20 – с 0.56% повече. Черното злато също реализира ръст – средно с 1 процент за двата най-търгувани петрола.

Facebook Inc.

След скандала с изтичането на данни на потребители на социалната мрежа Facebook през март, на 19 март акциите стартираха търговията с повече от 8% спад в цената. До края на месеца поевтиняването продължи, като само за седмица компанията изтри 10% от пазарната си капитализация. През април бе формиран възходящ канал, за кратко пробит от поредно сериозно понижение, последвано от положителен гап в края на месеца. На 1 май акциите докоснаха 50-дневната средна и се оттласнаха от нея и възходящото движение на MACD ни кара да смятаме, че скоро технологичният гигант ще достигне нивото от преди скандала.

EUR/JPY

На 6-часова графика на EUR/JPY виждаме как йената напредва спрямо еврото от края на април насам. Движението е под 50-периодната средна, а осцилaторът RSI е около 30 пункта и смятаме, че моментът е подходящ за влизане в къса позиция. Ключов мечи сигнал ще бъде падането под 130.00, което ниво е достигнато за последно в началото на април. При пробив следващият тест ще бъде при 129.00.

Oil UK

Британският петрол се движи във възходящ канал от началото на април насам. Към момента котировките са в непосредствена близост до 50-периодната подвижна средна ЕМА и до долната линия на канала. Възможен е пробив, но смятаме, че, подкрепено от възходящото движение на осцилатора Стохастик, поскъпването ще продължи и потенциално може да премине следващото ниво на съпротива от 77 долара за барел.

Dow Jones

Индексът на 30-те сини чипа има формирано ниво на подкрепа при около 23500. Вижда се, че в първите дни на април цената е паднала под това ниво, но само интрадневно и е последвал значителен ръст след това. Към момента е образуван низходящ канал с последна зелена свещ. Смятаме, че няма да има успешен пробив на линията на съпротива и ще станем свидетели на ново понижение на индекса в краткосрочен план, след което ще има тест при 23500, като има потенциал той да бъде неуспешен.

Коментари: 0