Международните шофьори остават с български командировъчни

Това се договориха министрите на транспорта и на социалната политика

Международните шофьори остават с български командировъчни

На международните водачи ще се заплащат командировъчни съгласно изискванията на българското законодателство. Това са се договорили министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и на труда и социалната политика Гълъб Донев, съобщават от пресцентъра на транспортното ведомство.

По думите на министър Алексиев, това ще запази конкурентоспособността на българските превозвачи на европейските пазари и ще съхрани един от основните сектори в българската икономика.

На среща с министър Алексиев, провела се миналия месец, превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват. От бранша поискаха българската държава да излезе със становище по този въпрос, като изразиха мнение, че въвеждането на подобни изисквания за международните водачи би довело до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава.

Коментари: 0