Michelin пускат тежки гуми, които не се спукват

Френският гигант ще тества технологията върху камиони, преди да я нагласи и за леки коли

Ноу-хау

Michelin пускат тежки гуми, които не се спукват
4586 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Michelin&Cie (ML) планира да се превърне в първия мащабен производител на безвъздушни гуми, които не се спукват – френският гигант насочва продукта към сегмента на тежкотоварен транспорт и селскостопанска техника, като за в бъдеще  подобна разработка се готви и за леки.

Според американската агенция
Bloomberg компанията планира да инвестира $50 млн. във фабрика в Пиемонт, щат Южна Каролина, за да произвежда Michelin X Tweel, гласи изявление на Michelin&Cie.

Новината идва в тежък за пазара период - след като друга базирана във Франция компания Clairmon Ferrent миналия месец намали прогнозата си за растеж за цялата година и успoредно с това бе принудена да свие планa си за капиталови разходи до 2017 г.

Новият продукт обаче съчетава гъвкава дума с колело, като тя може да бъде използвана в тежкотоварния транспорт и в селскостопанска техника. „След изчерпателно проучване и изпитване, гумите X Tweel могат да бъдат използвани и за създаване на аналогични продукти за леки автомобили“, казва председателят на УС и президент на Michelin North America Пит Селек.

"
Mога да ви кажа, че гумата X Tweel един ден може дори да бъде разработена и за леки автомобили", казва Селек, цитиран от пресслужбата на френския гигант. "Ние знаем, че технологията за сравнително низкоскоростни тежки МПС са само началото и сме сигурни, че в този сегмент Michelin винаги ще бъде на първо място".

Макар че все още няма срокове за лансиране на версиите гуми за леки коли, технологията би могла първо да бъде „тествана“ върху по-тежките МПС-та. „Това ще зависи как ще издържи новата гума първо при тежката техника, особено в развиващите се страни, където лошите пътища изискват по-бавно шофиране“, обяснява топмениджърът на
Michelin.

В Michelin
&Cie. се стремят да развият висок клас продукти, за да разнообразят своето портфолио и да се преборят за дял на пазара на гумите, белязан от голяма конкуренция и нестабилност. Новата фабрика на френския производител е 10-а производствена мощност на гиганта в Южна Каролина и 16-а в САЩ.

Продукцията на французите от САЩ отива за пазарите в Северна и Централна Америка, като се изнася и за голям регионален пазар като Мексико. Michelin генерират 7,03 млрд. евро ($8.8 млрд.) нетни приходи от продажби през 2013 г. - около 35% от годишния оборот, става ясно от отчетите им.

Безвъздушните гуми са умно решение за надграждане на пазара, сигурни са от френската компания. "Индустрията е гладна за решения, които допринасят за производителността, безопасността и нужните нива на продажби", обобщава ръководителят на Michelin Tweel Technologies Ралф Димена, чието звено работи над иновативната гума.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg