Милано се бори със замърсения въздух чрез вертикални гори

По концептуалния проект вече са издигнати две кули, които приютяват общо 20 хил. дървета и други растения

Милано се бори със замърсения въздух чрез вертикални гори

Замърсяването на въздуха е най-големият риск за околната среда, с който светът се сблъсква в днешно време. Именно с лошото качество на въздуха са свързани около 3 млн. смъртни случая всяка година.

Именно затова не е изненада, че дизайнери и инженери се надпреварват да измислят всякакви видове решения за почистване на въздуха, като вече има идеи за кули и дори велосипеди, които „изсмукват” смога, както и за стени, покрити с мъх. Но един от най-впечатляващите проекти може да бъде видян в град Милано, Италия – световната столица на дизайна, както и един от най-замърсените градове в Европа, пише The Verge.

Италианският архитект Стефано Боери е автор на проекта Bosco Verticale, което означава „Вертикална гора”. Концепцията му е за жилищни небостъргачи, чиито фасади са изпълнени със зеленина. Идеята е, че така градовете могат да са по-гъсто застроени, като същевременно се подобрява качеството на въздуха. Първите „вертикални гори”  в града са били представени през 2014 г. – две кули с над 100 апартамента, в които са поставени почти 500 дървета със среден и голям размер, 300 малки дървета, 5000 храста и 11 хил. други растения.

Науката в този проект е проста: дърветата са най-евтиният и най-ефективен начин за абсорбиране на въглеродния диоксид от въздуха. Общо 20-те хил. дървета и други растения в тези две кули за година могат да превърнат почти 20 хил. кг. въглероден диоксид в кислород. Дърветата също така могат да поддържат хладни температури в жилищата, същевременно филтрирайки фините прахови частици и шума от уличното движение.

Коментари: 0