Милиардерът, който изпълни мисията в живота си - да раздаде милиардите си

Сега не му остава нищо - и не би могъл да бъде по-щастлив

Милиардерът, който изпълни мисията в живота си - да раздаде милиардите си

Снимка: atlanticphilanthropies.org

52529 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Отне десетилетия, но Чарлз Фини, милиардерът и съосновател на гиганта Duty Free Shoppers, раздаде всичките си пари за благотворителност.

Чарлз „Чък“ Фини е на 89 години и историята на неговата империя започва през 1960 г., когато с Робърт Милър отварят безмитните магазини Duty Free Shoppers на летищата по света. Той трупа своето богатство благодарение на пословичната си пестеливост. Като филантроп той е пионер в идеята да даваш, докато си жив, вместо да финансираш фондации след смъртта си.

„След като не можете да го вземете със себе си - защо да не го раздадете, да контролирате къде отива и да видите резултатите с очите си?”

През последните четири десетилетия Фини е дарил над 8 млрд. долара на благотворителни организации, университети и фондации по целия цвят чрез своята фондация „Атлантически филантропии”.

„Мога да кажа на онези, които все още се чудят – да дават, докато са живи. Опитайте, ще Ви хареса!”.

През по-голямата част от своя живот Фини е действал анонимно по отношение на даренията си. Заради тайнствената му благотворителност списание Forbes го нарича „Джеймс Бонд на филантропията”.

Фини прекарва живота си в апартамент в Сан Франциско, наподобяващ общежитие. Никога не е искал и не копнял да живее в лукс, той бързо става известен със своята екстремна благотворителност.  Чък успява да повлияе на имена като Бил Гейтс и Уорън Бъфет да раздадат поне половината от състоянието си приживе.   

„Той е модел за всички нас. Ще ми трябват поне още 12 години след смъртта ми, за да свърша това, което той направи през живота си”, споделя Уорън Бъфет.

Чък винаги е избирал каузите си по важност – от това да донесе мир в Северна Ирландия, до модернизацията на здравната система във Виетнам или дарение от 350 млн. долара, с което да превърне запустелия остров Рузвелт в Ню Йорк в технологичен център.

Къде отидоха 8 млрд. долара?

Това е въпрос, който вълнува милиони хора по целия сят. Фини дари 3.7 млрд. долара за образование, повече от 870 млн. долара за правата на човека и социалните промени по света, като 62 млн. бяха безвъзмездни средства в борбата за премахване на смъртното наказание в САЩ. Той финансира със 176 млн. долара Глобалния институт за мозъчно здраве в Калифорнийския университет. Едно от последните му дарения беше на стойност 350 млн. долара, които бяха предназначени за изграждането на технологичен кампус на остров Рузвелт в Ню Йорк.

Макар и известен със своята пестеливост в живота, Фини винаги е бил готов да похарчи парите си за нещо стойностно.

Той определя своята мисия още преди десетилетия. След множество каузи, на 14 септември тази година, той я завърши и подписа документите за закриване на фондация „Атлантически филантропии”.

„Чък създаде и път за други филантропи, които да вървят по стъпките му. Спомням си, че когато го срещнах той ми каза, че трябва да насърчаваме хората да не дават само 50%, а колкото се може повече през целия им живот. Никой не е по-добър пример за това от Чък”, споделя Бил Гейтс по време на подписването по закриването на фондацията.

Подкрепи Economic.bg