За един месец фирми и домакинства са спестили 1.3 млрд. лв.

Кредитирането в България расте леко, но не и за бизнеса

За един месец фирми и домакинства са спестили 1.3 млрд. лв.

Снимка: Unsplash

884 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Спестяванията на българските фирми и граждани растат осезаемо в пика на летния сезон - през август – с малко над 1 млрд. лв. спрямо месец по-рано. Основният ръст на депозитите се дължи на фирмите, които са спестили в банките 960 млн. лв., докато домакинствата са оставили на влог около 300 млн. лв. Спад има при междубанковите депозити. Това показват данните от паричната статистика на Българската народна банка.

Растящите спестявания идват на фона на лихви по депозитите, които са близки до 0% или дори отрицателни. От началото на годината фирмите на няколко пъти бяха принудени да държат вложенията си в евро на отрицателни лихвени нива, т.е. плащаха на банките да оперират с парите им.

Кредитирането продължава да буксува

Общото кредитиране в България остава твърде слабо. Лекият месечен ръст през август напомня слабите увеличения през пролетта, когато бе въведено извънредното положение в страната. „Виновник“ за ръста, макар и слаб, са домакинствата, които са изтеглили с над 170 млн. лв. повече кредити през август спрямо месец по-рано.

По друг начин обаче стои ситуацията с бизнеса, който въпреки че е стимулиран с, по думите на премиера Бойко Борисов, „евтини кредити“ както от Българската банка за развитие, така и от Фонда на фондовете, изглежда, че не се възползва максимално от тях. Фирмените заеми намаляват номинално за месеца с 40 млн. лв., но добрата новина е, че както общият дял, така и номиналната сума на лошите и преструктурирани кредити също върви надолу.

За изминалия месец общото кредитиране расте с 0.5%, като за сравнение месечното увеличение през юли бе с едва 0.15% (с изкл. на овърдрафта).

Спадът в кредитирането към бизнеса обаче може да означава слаби инвестиции в икономиката в средата на третото тримесечие, когато все пак се очаква да започне икономическото възстановяване от коронакризата. Номиналното им понижение пък е факт вече втори пореден месец, като през юли то бе в размер на 107 млн. лв. (0.3% на месечна база). По-устойчивият ръст на заемите при домакинствата се дължи на жилищните кредити, които растат най-силно – с малко над 100 млн. лв. за месеца, а потребителските – със 70 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg