IT кадрите остават най-търсените на пазара на труда в България

Най-застрашени са хората с ниски умения и комепетентности

IT кадрите остават най-търсените на пазара на труда в България

Снимка: Unsplash

Коронавирусът донесе със себе си вятъра на промяната, но някои тенденции изглеждат по-трудни за разклащане. Така например IT специалистите остават най-търсените кадри в България на трудовия пазар, а хората с ниска специализация – най-застрашени да загубят работата си. Това показва анализът на компанията за HR решения Adecco България.

Любопитно е, че търсенето на IT специалисти не се изчерпва с технологичните компании, а интерес към тях има и от други сектори, като изнесени/споделен услуги, строителство и бързооборотни стоки. Активни в момента на пазара на труда са основно технологичните и международните компании.

След IT кадрите най-търсени са специалисти с финансови профили, с добри познания в международни езици и инженери. Наемането на нови служители се случва основно в София и най-големите градове в страната, в провинцията този процес е много слаб.

След близo двe гoдини, в които cлyжитeлитe бяха в мнoгo пo-cилнa пoзиция, oтĸoлĸoтo paбoтoдaтeлитe, заради ниската безработица и недостатъчния брой квалифицирани кадри, след COVID кризата, тенденцията по-скоро започва да се обръща.

В тази несигурна среда и при задълбочаване на кризата, най-силно могат да пострадат хората с ниска специализация и умения, от които работодателите вече нямат нужда. Затова експертите съветват кандидатите за работа да не спират да се развиват и учат.

Необходима е изключителна гъвкавост и адаптивност. За да се избегне увеличаване на социалното неравенство, трябва бизнесът съвместно с държавата да имат ясна стратегия за инвестиции в образование и преквалификация на хора, за да са в унисон с развитието на трудовия пазар.“, добави Константинос Милонас, Главен изпълнителен директор на Adecco Group за Гърция и България.

Основни тенденции

„Компаниите са предпазливи в наемането на нови служители и наблюдават внимателно развитието на икономическите последици от COVID-кризата както в България, така и в чужбина. Разбира се, това е нормално предвид експортно ориентираната насоченост на икономиката ни“, коментира Димитър Иванов, Търговски и оперативен директор на Adecco България.

По думите му големите мултинационални компании подготвят планове за действие при извънредни ситуациии, насочени към повишаване на гъвкавостта. Целта е да подсигурят постоянни нива на производителността си във всеки един сценарий, който може да се развие в близкото бъдеще.

Връщането на работа в офисна среда постави работодателите пред необходимостта да преразгледат политиките и практиките си за работа от разстояние.

„Любопитен е експериментът на някои компании да пренесат работата от вкъщи на планина или море – работодателят плаща настаняване в хотел и предоставя възможност на служителите да работят в работните часове, а след това да се отдадат на приятна почивка в компанията на колегите си. Това е част промяната в допълнителните придобивки за служителите. Остават обаче все още други основни въпроси, които подобен смесен режим на работа провокира: как могат да се спазят изискванията за безопасна и здравословна среда на работа, доколко продуктивни могат да бъдат служителите, както и дали реално са в състояние да се възползват от предоставените им креативни ресурси, предвид че в същото време гонят бизнес резултати.“, сподели д-р Ирина Йончева, HR директор в Adecco България.

Коментари: 0