27-годишен придоби контрола над El Al

В близките дни авиокомпанията възобновява полетите си до Атина, Загреб, Лондон, Париж и Ню Йорк

27-годишен придоби контрола над El Al

Снимка: touristisrael.com

1980 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Контролният пакет акции на израелския национален авиопревозвач El Al стана собственост 27-годишния бизнесмен Ели Розенберг, съобщи местното издание Globes. Пряк купувач на 42.85% от капитала на авиокомпанията е фирмата на Розенберг Kanfei Nesharim Aviation.

Според осведомени младият бизнесмен е купил дела от El Al в интерес на своя баща – големият нюйоркски бизнесмен Кени Розенберг. Причината е, че синът Ели изпълнява условието на продавача – да има израелско гражданство и да живее в Израел (Ели живее в Ерусалим). Още през юли той предложи да закупи 44.9% от капитала на практически банкрутиралата авиокомпания срещу 75 млн. долара. Сега той просто потвърдил интереса си към израелския национален авиопревозвач и сделката се реализирала.

Придобиването на контролния пакет акции от частна компания беше главното условие на израелското правителство, за да разреши на El Al да получи достъп до пакет държавна антикризисна помощ в размер на 250 млн. долара, 75% от която е държавно гарантирана. Част от сумата ще отиде за възстановяване на парите на пътниците, които са платили, но не са използвали билетите си заради кризата с коронавируса.

Освен това кабинетът е изкупил оставащите след сделката акции за 29.2 млн. долара, с което държавата е увеличила дела си в капитала на El Al до 15 на сто. В същото време делът на предишния мажоритарен акционер в авиокомпанията  - Knafaim Holdings, е паднал с 15 на сто.

„Преди всичко Kanfei Nesharim поема огромна отговорност за възстановяването на доверието на пътниците, а също и за съхраняване на работните места на хиляди служители на El Al. Но ние ще доведем израелския авиопревозвач до сигурно бъдеще“ – се казва в пресрелийз, разпространен от компанията на Ели Розенберг. Според него акцентът ще бъде положен върху редовните полети и повишаването на качеството на предлаганите на борда храна и напитки за всички класи, а не само за бизнес класата.

El Al вече възстанови полетите си до България, а от 1 октомври ще започне да лети и от Тел Авив до Атина и Загреб. Редовните линии до Ню Йорк, Лондон и Париж се възстановяват от 12 октомври. Вече бяха възобновени полетите до Хонконг, Мумбай и Шанхай.

Подкрепи Economic.bg