Хаосът с актуализацията спря помощта за туроператорите

Депутатите промениха програмата за подкрепа на чартърните полети и сега ще се чака с месеци нотификация от Брюксел

Хаосът с актуализацията спря помощта за туроператорите

Снимка: Unsplash

592 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Икономически COVID мерки

Министерство на туризма спира програмата за туроператорите, по която държавата финансираше всяка заета седалка при чартърните полети до България с 35 евро. От ведомството на Стела Балтова обявиха, че това се налага заради промените в мярката, приети с актуализацията на бюджета. Заради корекциите, предложени от депутатите на второ четене, програмата отново трябва да бъде нотифицирана пред Брюксел.

След гласуването на актуализацията по мярката могат да кандидатстват „туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм“. Досега нямаше изискване въздушните превозвачи да са български. Единствено бе нужно да имат валиден лиценз за полети до страната.

С третата фаза на помощта трябваше да бъдат финансирани чартърните полети за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 г. По предишните две фази на мярката туроператорите бяха подпомогнати с 18 млн. лв.

Министерството няма да приема повече заявления, докато не мине европейската процедура, която обикновено отнема шест месеца, а в пандемичната ситуация – около три.

Именно необходимостта от нотификация спираше служебното правителство да не прави големи промени по COVID мерките за бизнеса, одобрени още по времето на ГЕРБ.

Помощта за туроператорите е поредната жертва на хаоса, който народните представители от 46-ото Народно събрание сътвориха с актуализацията на бюджета за 2021 г. Веднага след приключването й авиокомпаниите се оплакаха, че с друга поправка реално им е спряна помощта, като според тях депутатите са лобирали за определени оператори с промените.

Подкрепи Economic.bg