12 млн. евро за животновъдите

Субсидиите ще се разпределят по два метода- спрямо вид млечни продукти и спрямо брой животни

12 млн. евро за животновъдите
208 ~ 1 мин. четене
Животновъдите ще бъдат подпомогнати извънредно с 12 милиона евро. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив, предаде БГНЕС.

Наредбата и начинът за разпределение на средствата вече са публикувани, идеята е да се обхванат по възможно най-справедлив начин загубите и да бъдат компенсирани стопаните за пропуснатите ползи особено сега, преди зимния сезон. 

Ниските изкупни цени на млякото причиниха много загуби на млекопроизводителите. Руското ембарго също ги ощети. В последните 14 месеца се наблюдава спад на цените на млякото, без това да се отрази на цената на млечните продукти и това сочи производителите като най- ощетени, каза Грудев. 

Почти година е отнело да се убеди Еврокомисията, че има криза в сектора, това е забавило субсидиите. За да не се губи време, списъците за помощи са изготвени от министерството, а производителите са уведомени, че трябва да кандидатстват. Субсидиите ще се разпределят по два метода- спрямо вид млечни продукти и спрямо брой животни.
Подкрепи Economic.bg