$380 млн. изтекли от България към швейцарска банка

Новият скандал „Суис лийкс“ е най-голямото изтичане на банкова информация в историята

$380 млн. изтекли от България към швейцарска банка

В периода 1988-2006 година над 380 милиона долара от България са били насочени към еднашвейцарска банка. Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името „Суис-лийкс“. Те показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни. България е на 69-о място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други - на звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. 

Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна имена. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал „Суис лийкс“ е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън. 

Коментари: 0