689 млн. лева изразходвани за мисии на НАТО

За тази година Министерството на отбраната е предвидило за целта над 23 млн. лева

689 млн. лева изразходвани за мисии на НАТО
224 ~ 1 мин. четене

България е изразходила малко над 689 млн. лева за участието си в мисии на НАТО от началото на членството си във военната организация през 2004 г. (29 март) до края на 2014 г., съобщава агенция БГНЕС. Това става ясно от отговор на ресорния министър Николай Ненчев на питане на народен представител.

По данни на Министерството на външните работи, за разглеждания период в различни операции на Алианса са участвали 12 802 родни военнослужещи – 2304 офицери, 2942 сержанти, 7530 войници и матроси, както и 26 държавни служители.

Мисиите включват Стабилизиращите сили (SFOR) в Босна и Херцеговина, операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, операцията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR), тренировъчна мисия на НАТО в Ирак, плаващия щаб на Постоянната военноморска група на НАТО край бреговете на Сомалия, международната операция Active Edeavour за борба с тероризма в Средиземно море, операцията на НАТО "Обединен защитник" край бреговете на Либия.

За настоящата година военното ведомство е предвидило в бюджета си над 23 млн. лв. за участието в операции на Северноатлантическия пакт. В същото време, правителството разреши изпращането на до 21 военнослужещи за мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан“. Българските части ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Кабул от 1 юли 2015 до 30 януари 2016 г.

Коментари: 0