50 млн. лева повече за социални плащания

Актуализацията на бюджет 2014 предвижда двойно увеличение на дефицита

50 млн. лева повече за социални плащания
100 ~ 2 мин. четене

Двойно увеличение на бюджетния дефицит, до 2,7 млрд. лева, предвижда проектът за актуализация на Бюджет 2014. Това е първата точка, която ще разгледат днес на първото си заседание министрите от новото правителство, начело с Бойко Борисов.

Причината за вдигането са текущите разходи и надценената в бюджета на кабинета "Орешарски" събираемост на приходите. От ведомствата най-много допълнителни средства ще получи МВР - 125,5 млн. лв., а най-малко - външното министерство - 3 млн. лв.

Допълнително ще се спестят средства от орязването на публичната инвестиционна програма, която беше сред приоритетните проекти на предишното редовно правителство, като парите от 500 милиона лева ще бъдат намалени до 381 милиона лева. Предвижда се нов размер на възможния бъдещ държавен дълг - от 4,4 млрд. на 8,9 млрд. лева.

В актуализацията се предвиждат и 2 милиарда лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките под формата на заем, гарантиран с бъдещите вземания на Фонда.

Проектът за актуализация на бюджета предвижда максималният размер на държавния дълг да нарасне от 18 на 22,5 млрд. лева. Парите за вътрешното министерство ще са за покриването на увеличените възнаграждения от новия закон за МВР, който беше приет от предишното Народно събрание. 

Ще се финансира и недостигът за социални плащания по бюджета на социалното министерство в размер на 50 млн. лв., като част от тях са за помощи за домакинствата и програми за заетост. Здравното министерство ще получи 24,2 млн. лв. за финансиране на психиатричната и спешната помощ, лечението на болни от СПИН, както и за финансово подпомагане на болници в отдалечени и трудно достъпни райони. 

13 милиона лева от парите за регионалното министерство ще са зимното поддържане на пътищата, а 3,4 млн. лв. - за обезщетения за отчуждени имоти по инфраструктурни проекти. 

По бюджета земеделското министерство ще се осигурят допълнителни пари за издръжката на Българската агенция по безопасност на храните, Селскостопанската академия, Изпълнителна агенция по горите и Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури.

10 милиона лева ще се дадат допълнително за възнаграждения на съдебни заседатели и обезщетения по Кодекса на труда, законите за съдебната власт и за отговорността на държавата и общините за вреди. Други пет милиона лева ще са за издръжка на главните дирекции към правосъдното министерство - "Охрана" и "Изпълнение на наказанията". 

Парите за външното министерство ще са за доплащане на дългосрочните командировки на служителите в представителствата на страната в чужбина. 

По бюджета на Държавен фонд „Земеделие" ще се дофинансира със 70 млн. лв. изплащането на националните доплащания към животновъдите и помощите за болестта „син език", както и минималната помощ за производителите на плодове и зеленчуци. Нови 77 млн. лв. ще са за финансиране на европейските проекти.

Законопроектът предвижда още вземанията на бюджетните организации по сметки и депозити от фалирали банки да се трансформират като вземания на финансовото министерство и да се възстановяват на организациите в левове по сметката им в централния бюджет. 

Министрите ще разгледат и промени в Закона за ДДС, които го хармонизират с европейското законодателство, както и промени в Закона за акцизите, които предвиждат поскъпване на цигарите поетапно след 2016 година.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата" 

Подкрепи Economic.bg