1,4 млн. лева приходи от музеите във Велико Търново

Царевец продължава да е в тревожно състояние

1,4 млн. лева приходи от музеите във Велико Търново
3941 ~ 2 мин. четене

Приходите от музеите и историческите обекти във Велико Търново за 2014 г. са близо 1,4 млн. лв. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в града Иван Църов пред агенция Фокус. Част от тези средства ще бъдат реинвестирани в поддръжка и ремонт на културните обекти.

Приоритет пред музея е ремонтирането на църквата „Свети Димитър Солунски“, в която ще се проведат част от честванията по повод 830 години от въстанието на Асен и Петър. Църов посочва, че това може да се случи, само ако бъдат отпуснати допълнителни средства.

''Консултирах със строителен предприемач, който ми каза, че технологичното време за един такъв ремонт е между седем и десет работни дни. За съжаление, аз не мога да кажа колко време ще ни е необходимо за процедурата по обществена поръчка. Там има строго фиксирани от закона срокове, а при възражения могат да започнат и съдебни дела. По този начин има вероятност да се влезе в един затворен кръг и за празника, който е след около 9 месеца, процедурата все още да не е приключила“, обяснява директорът на РИМ.

Църов допълни, че състоянието на покрива е много лошо, тъй като откакто храмът е реставриран в началото на 80-те години, не са извършвани никакви ремонтни дейности, защото не са се налагали.

Той съобщи още, че в края на всяка година се подготвя доклад за състоянието на крепостта Царевец и всички останали културни обекти, стопанисвани от институцията. ''На база на обследването им излиза и необходимостта от ремонти през следващата година. Състоянието на Царевец продължава да е тревожно. За 3 години, откакто бях изпратил доклад, покрай който се вдигна много шум, единственият обект на Царевец, който е приведен в добър вид е Балдуиновата кула. Там бяха извършени ремонтни дейности за 51 хиляди лева. За съжаление е малко, но в тези времена това е сумата, която общината може да задели'', посочва Църов.

Държавата не отпуска пари за такива цели, защото по закон, този, който получава приходите трябва да реинвестира обратно в поддръжката на обектите. В случая, това е община Велико Търново.Подкрепи Economic.bg