70 млн. лв. за обновената компресорна станция „Лозенец”

Това е важна стъпка към енергийната диверсификация на България

70 млн. лв. за обновената компресорна станция „Лозенец”
3755 ~ 2 мин. четене

Близо 70 млн. лв. е цената на обновената компресорна станция „Лозенец”. Тя бе пусната в експлоатация от „Булгартрансгаз“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

На церемонията присъстваха редица важни личности – премиерът Бойко Борисов, министрите на енергетиката и транспорта Теменужка Петкова и Ивайло Московски, посланикът на САЩ Ерик Рубин, зам.-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Петьо Иванов, на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов, на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, председателят на комисията по енергетика Делян Добрев, депутати, представители на местния бизнес и други.

„Години наред се говореше за диверсификация, но тя не може да се случи със старите съоръжения. Сега с въвеждането в експлоатация на новите мощни компресори, които са реверсивни, можем да транспортираме природен газ във всички посоки“, каза премиерът Борисов.

„Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети – диверсификацията“, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите й диверсификацията ще гарантира на страната ни сигурност на доставките и конкурентни цени. Разнообразяването на енергийните източници, заедно с развитието на енергийните пазари са задължително условие за реализация на концепцията за газоразпределителен център на територията на България.

Компресорна станция „Лозенец” е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Реконструкцията на обекта включва разширение на площадката и инсталиране на 2 нови газотурбинни компресорни агрегата, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от „Главболгарстрой“, а доставката на оборудването е на американската компания Солар Турбайнс.

След като през месец октомври „Булгартрансгаз“ ЕАД въведе в експлоатация компресорна станция „Ихтиман“, вече заработи и тази до село Лозенец. Реконструкцията е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на 4 компресорни станции – „Странджа”, „Петрич”, „Лозенец” и „Ихтиман”. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и останалите 2 модернизирани компресорни станции „Странджа“ и „Петрич”. 

Подкрепи Economic.bg